Tambors de guerra a la UAB

El 27 d’octubre de 2007 es va firmar el Reial Decret 1393/2007, mitjançant el qual s’assestà un cop de gràcia al sistema d’educació superior pública.

La creació d’un espai europeu d’educació superior és la coartada perfecta que han trobat el PSOE i els socis parlamentaris. S’ha d’aclarir que l’objectiu no és pas aquest, sinó la liberalització dels serveis educatius públics. La raó de fons, que el món empresarial necessita cada cop mà d’obra més competitiva.

Malgrat que el procés sembla molt avançat, des de Catalunya encara no llencem la tovallola. L’exemple dels companys grecs, que l’any passat aconseguiren aturar el pla que el seu govern havia aprovat, ens fa pensar que a l’Estat espanyol també podem aconseguir una victòria igual. Ara per ara, hi ha convocada pel dia 6 de març una manifestació a diverses universitats catalanes i estatals.

S’ha de destacar que la declaració feta a Bolonya el 1999 no és més que un full de ruta sense cap vinculació legal, ja que en última instància qui decideix si s’apliquen o no aquests plans són els respectius governs estatals. Per tant, ja que l’última paraula la tenen aquests, és contra ells que caldrà fer pressió. Una cosa ens queda clara, en els dos anys que tenim per davant ens juguem el futur de l’educació pública.

Aquest any, en línies generals les assemblees de facultat estan mostrant una tendència al creixement. És com si el que ens ve a sobre estigués fent de catalitzador per tal de superar la desunió i la desorientació. La indignació que està generant aquest procés també es veu reflectida en el creixement de la PMDUP (Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública), que és l’organització que s’està encarregant de tirar endavant tot aquest cicle de mobilitzacions que s’apropa i que aquest any està aplegant a més sindicats d’estudiants i assemblees de facultat que mai.

Organitzativament sembla que s’estan fet passos endavant, i en el cas concret de la UAB fins i tot s’ha anat una mica més enllà i s’ha constituït un comitè de vaga amb l’objectiu de coordinar les mobilitzacions. Inicialment, la proposta per crear aquest ens surt d’assemblees i de sindicats estudiantils (AEP i SEPC), però les nostres crides han començat a donar resultats i tant l’assemblea de precaris (investigadors i treballadors amb contractes escombraria) com l’assemblea de membres de tercer cicle (estudiants doctorals) s’han sumat a la convocatòria. Una de les claus de l’èxit del comitè de vaga és la creació d’una comissió oberta per crear un discurs on tingui cabuda les reivindicacions particulars de tots els col·lectius afectats per la mercantilització de la UAB, tot plegat, això sí, sense perdre de vista que és una mateixa problemàtica, la de la privatització, la que ens afecta a tots i totes.

Determinades formes de contractació en precari s’estan estenent i no només entre el personal administratiu, sinó també entre el professorat. Els que es troben amb aquestes condicions laborals són un col·lectiu que creix dia a dia, això explica el fet que una part del professorat se sumi a la vaga.

Tot plegat ha marcat un punt d’inflexió i fa que dues coses quedin ja ben clares: la primera, que la problemàtica del desmantellament del sistema educatiu superior públic ens afecta a tots, i la segona, que ja que aquesta agressió és contra la comunitat educativa en bloc, també ha de ser col·lectiva la resposta que donem. Tal com varem veure a les mobilitzacions contra la LOU, si professorat i alumnes estem junts podem ser un os ben dur de rossegar.

En resum, tot el que està passant dins i fora de les universitats ens fa pressentir que les mobilitzacions tindran un gran seguiment, així que recordeu el dia 6 de Març Manifestació contra Bolonya i per la derogació del Reial Decret .

Gorka Fernández és membre d’Estudiants en Lluita

T’agrada el que diem? Rep més informació sobre Estudiants En lluita, anticapitalisme i revolució

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s