13-N, vaga general per l’educació pública

El 16 de novembre de 2007, el conseller d’educació Ernest Maragall va presentar les bases de la futura Llei d’Educació a Catalunya (LEC), la qual preten regular l’ensenyament del Principat.

Si bé és cert que existeix la necessitat de revisar l’actual model educatiu, la LEC s’allunya de ser una llei que aposti per un sistema educatiu on es garanteixi la igualtat de condicions per tothom i que opti per buscar solucions als problemes reals dins les aules.

La LEC anuncia tot un seguit de mesures que porten a l’educació a seguir les lleis de mercat, lligant-la a finalitats exclusivament econòmiques, on predominen els mecanismes de competitivitat i es fomenta un augment de la diferència entre centres i, per tant, negant el dret de rebre una educació lliure i de qualitat per tothom.

En aquest sentit, proposa una major autonomia dels centres educatius, podent ser entitats privades les que decideixin sobre la gestió, l’economia i els recursos humans . Aquestes podrien definir una bona part del curriculum, essent diferent a cada centre, i definir les normes de convivència. D’aquesta manera, no només els diners públics serien administrats per empreses privades amb fins totalment econòmics, sinó que es fomenta la competitivitat i l’augment de diferencies entre centres, la qual cosa implica perjudicis als sectors socials més desafavorits.

En aquesta mateixa línia, la llei proposa un augment del poder de les direccions de centres, podent ser el personal directiu, el que seleccioni, avaluï i nomeni el professorat. D’aquesta manera no es garanteix que el personal docent estigui composat veritablement per bons dinamitzadors pedagògics sinó que poden ser escollits en funció dels interessos de la direcció, essent eleccions poc democràtiques i participatives, negant el pes de les decisions a la vertadera comunitat educativa.

A més, també es veuen en perill les condicions dels treballadors ja que esdevenen les entitats privades les que gestionarien la seva situació laboral i professional, amb la qual cosa es desregularitzaria totalment.

D’altra banda es dóna un reconeixement especial a l’escola concertada enlloc d’apostar clarament per l’escola pública. La concertada, a més de rebre finançament públic i privat, es troba lluny de voler aconseguir una veritable integració de totes les classes socials dins del marc educatiu. A més, es reconeix l’escola concertada com un Servei Públic d’Educació, és a dir, en el moment de valorar a quines poblacions fan falta nous centres o un augment de les places es tindrà en compte la presència de centres concertats, deixant de banda qüestions com el fet que no tothom pot accedir-hi o quina ideologia poden fomentar.

Un altre agent que apunta cap a la privatitzció de l’educació és la possibilitat de contractar serveis externs a les empreses privades, generant aixi desigualtats entre centres i classes socials. Ha de ser l’Administració i no pas les empreses privades qui ha d’oferir tots els serveis i professioals que es necessitin per garantir la bona educació i formació de tots els alumnes sense que la bona qualitat d’aquests depenguin de la seva capacitat ecònomica.

Però aquest llei no és un un fet aïllat, a nivell universitari s’està aplicant el mal anomenat Pla Bolonya, el qual també imposa la voluntat que la universitat sigui una agent més dins del teixit productiu imposant per damunt de tot els beneficis empresarials als docents. Aquí radica la importància que questes lluites es connectin i interactuïn per evitar que es vulgui rentabilitzar l’educació i estigui controlada per empreses privades amb l’objectiu només d’ampliar els seus beneficis.

És per això que els sindicats USTEC·STEs ASPEPC-SPS CGT han convocat una vaga de professors i alumnes el proper dijous 13 de novembre la qual serà de vital importancia per deixar clar a la classe politica que tenim ganes de millorar el sistema educatiu, però mai des de la jerarquització de les decisions i responent a les lleis del mercat, sinó que cal un debat democràtic i ampli per aconseguir un sistema educatiu públic, català, laïc, coeducatiu, gratuït, democràtic, plural, integrador i de qualitat garantit a tota la societat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s