Victòria a la UB: més del 93 % creu que s’ha de paralitzar l’EEES per iniciar un procès de debat

El 26 de Febrer, a la Universitat de Barcelona (UB) s’ha celebrat un referèndum per consultar als i les seves estudiants si «S’ha de paralitzar l’aplicació de l’espai europeu d’educació superior per iniciar un procés de debat sobre el futur de la universitat pública?» La resposta ha estat contundent: el 93,1 % ha votat que SI a aquesta paralització.

Aquest resultat mostra la preocupació dels i les estudiants davant l’aplicació de l’EEES ja que, en la majoria dels casos, ni tan sols saben detalladament què significa l’aplicació del mateix. La mateixa pregunta es portarà al proper Claustre que es celebrarà el proper 5 de març.

Els i les estudiants, tot i que som un 90% de la comunitat universitaria, al Claustre només tenim el 30% de representació. Tot i això, i degut a que s’ha superat la participació que va haver-hi a les eleccions a Rector del passat mes de Novembre, aquest 30% està obligat a votar el que la majoria dels estudiants han decidit en aquest referèndum, és a dir, paralitzar l’aplicació de l’EEES. En qualsevol cas, ara falta esperar que professorat i PAS també es posicionin a favor i s’obtingui la majoria al Claustre.

Més que una victòria

Hem de destacar la gran victòria dels resultats d’aquest referèndum i les dades parlen per sí soles. En primer lloc és més legitim aquest referèndum que el nostre estimat Rector, sr, Didac Ramírez. A les eleccions del Rector celebrades el passat mes de Novembre tan sols va votar un 5,7% dels estudiants, en canvi en aquest referèndum s’ha triplicat la participació arribant al 20%.

A més a més, cal tenir en compte les condicions materials en les quals s’ha donat aquest referèndum, i és que es va fer oficial just una setmana abans de fer-lo, amb la qual cosa la difusió del mateix es va convertir en una carrera a contrarellotge. A part, evidentment, la Universitat de Barcelona ha posat els mínims esforços per la difusió del mateix. Amb tres cartells per facultat penjats el dia anterior n’han tingut prou. Així doncs, la gran capacitat de reacció de totes i cadascuna de les assemblees de facultats ha estat clau per aquesta gran victòria. Els passaclasses, cartells i l’enorme difusió han estat, sense dubte, els responsables d’aquests resultats.

A més, a moltes facultats, les urnes s’han posat en llocs estratègicament no gaire visibles.

D’altra banda, la manca d’informació i transparència en el procès han ajudat moltíssim per obtenir aquests resultats. Ningú està preparat per l’aplicació de l’EEES, doncs en la majoria de casos encara no se sap quins canvis comportarà en les titulacions, com afectarà als i les estudiants, fent així que hi hagi molta por a aquests canvis que cada cop es veuen més a prop.

Aquests resultats són claus per la continuació de la lluita. Les assemblees tenen un coixí molt gran d’estudiants que estan en contra de Bolonya! En alguns casos, desenes de persones han estat capaces de mobilitzar milers d’estudiants per particpar al referèndum. La capacitat mobilitzadora de les assemblees i el saber aprofitar aquests resultats tan favorables per canalitzar el dubte cap a la lluita serà vital per avançar cap a una vaga i una manifestació molt gran el proper 12 de març.

Per consultar les dades oficials:

www.ub.edu/acad/representacio/resultats_referendum.html (Resultats referèndum)

www.ub.edu/eleccionsrectorat2008 (Resultats eleccions Rector)

Roser Vime és militant d’Estudiants En lluita

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s