La UAB pretén retallar un 5% el personal de jardineria i neteja i reduir un 3% el personal acadèmic

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha presentat en el seu Consell de Govern un primer informe sobre el Pla de Racionalització i Millora de la Universitat Autònoma de Barcelona (PRIM) pel 2010-2012. Entre d’altres cosses si s’apliqués suposaria la reducció en un 5% del personal de jardineria i neteja i la reducció del 3% de professorat. Alhora també es duria a terme la privatització del aparcament del campus i una reducció de les despeses en atencions socials.

Les raons que es donen per portar a terme el PRIM son varies, però totes relacionades amb la crisi econòmica actual. El PRIM divideix els efectes entre externs i interns. A nivell extern segons l’informe cal dur a terme el PRIM ja que “degut a la situació de l’economia” i “el canvi de model en el finançament de la universitat pública” la viabilitat financera de la universitat corre perill “si no actuem amb decisió”, per així poder “millorar l’eficiència per poder aconseguir els objectius”. El PRIM afirma que el nou model de finançament estarà basat “en l’acompliment d’objectius de docència, recerca, transferència i gestió” i que per tant cal dur-lo a terme perquè “no hi haurà augments substancials” del finançament per les universitats. A nivell intern es diu que degut al dèficit acumulat, l’endeutament dels parc científics i el pla de millora, “perilla la viabilitat financera”. Així segons l’informe la UAB te “l’obligació legal i el compromís amb el Consell Social de tenir un pressupost equilibrat i eixugar el dèficit acumulat”. I resolt afirmant que l’ajust de pressupostos i la reforma han d’anar juntes ja que per poder quadrar el pressupost “necessitem quelcom més que un ajust pressupostari conjuntural o un pla de xoc”.

Així el PRIM marca algunes de les mesures a prendre per augmentar els ingressos de la UAB. Entre elles hi figura un augment de les taxes extracomunitàries dels màsters oficials, on es preveu augmentar els ingressos entre 200.000 i 1.200.000 euros. També convertir part del campus en zona d’aparcament de pagament que suposaria uns ingressos de fins a 250.000 euros. Per altra banda també assenyala propostes de retallades de despeses. Per exemple les despeses en atencions socials que suposaria un estalvi de 100.000 euros i la reducció del 5% del servei de neteja i jardineria, amb un estalvi de 125.000 euros. Alhora, quelcom que ja s’ha dut a terme, com la supressió de la Festa Major de la UAB, estalviant 150.000 euros.

Per altra banda la UAB també pretén reduir les substitucions i reforços del personal acadèmic i del Personal d’Administració i Serveis (PAS). A més, està estudiant com aplicar la recomanació de la Conselleria d’Economia de reduir en un 3% les places de personal acadèmic i les places d’administració i serveis. Malgrat totes aquestes mesures, la rectora de la UAB, Anna Ripoll, ha assegurat que aquest pla es portarà a terme sempre sense disminuir la qualitat de l’ensenyament, “és una redistribució de recursos”, ha afirmat.

Reaccions

Però alguns sectors de la comunitat universitària que patirà els efectes d’aquestes retallades no ho té tan clar. Ana Garai, professora de psicologia i membre del sindicat CGT considera que la reducció del personal acadèmic “afectarà les condicions laborals i de feina de moltes persones”, en una situació on “el marge de professores precàries ja és molt alt”. Garai considera que les retallades “no son adminisbles” i que “son una barbaritat”. Per ella les condicions de treball “aniran a pitjor”. A més afirma que ara mateix no es troben formes de diàleg o de negociació amb la UAB sobre aquesta mena de decisions tan des dels “professores, com des del PAS, com des de les treballadores de jardineria o de neteja”.

Per Neus Roca, membre d’Estudiants En lluita i de l’Assemblea de Lletres, el PRIM suposa un pas endavant en l’estratègia de la UAB d’aprofitar la crisi econòmica per “continuar privatitzant la universitat”. Roca lliga aquestes mesures amb la introducció del Pla Bolonya ja que “és una forma de dur-lo a terme”, una aproximació paulatina “a la declaració de Bolonya”. En concret en el punt on diu que “els preus s’han d’aproximar poc a poc al cost real”. Roca denúncia també que hi ha plans per a fer pagar pels busos que van des de l’estació de Renfe fins al campus, actualment gratuïts.

Des dels diferents sindicats s’està valorant que s’hi pot al respecte. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ha informat a aquest setmanari que es va dur a terme una reunió entre els diferents sindicats laborals –CCOO, UGT, CGT, CAU, juntes de PAS– on va sorgir la proposta de convocar un claustre extraordinari per parlar en amplitud sobre el PRIM amb l’objectiu de portar-hi una contra proposta. En aquest sentit hi ha propostes per part d’algunes assemblees de facultat de participar d’aquesta contra proposta i dur a terme accions de denúncia.

Manel Ros

Article publicat al setmanari de comunicació Directa, nº 159.

Deixa un comentari