Manifest en defensa de l’ensenyament públic contra la reestructuració de l’educació secundària

salvem_batxillerat.jpg

Assemblea de centres afectats per la supressió del batxillerat. Les darreres setmanes estem assistint a un allau de noticies on s’anuncien, fusions de centres, tancament d’escoles i instituts o en d’altres casos la reducció de l’oferta formativa amb la supressió del batxillerat. Totes aquestes mesures suposen una reestructuració de l’oferta pública de places escolars amb criteris de rendibilitat econòmica.

Denunciem la forma en que el departament està comunicant els seus plans En una mostra més de menyspreu cap al professorat, els pares i mares i l’alumnat, el procediment per informar a les direccions i als treballadors dels centres afectats consisteix a dosificar informacions contradictòries en converses informals, la qual cosa dona lloc a tota classe de rumors incerts fins el moment de fer pública la decisió.

Els plans del Departament estan suposant una autèntica reconversió de l’ensenyament públic. En un principi es va anunciar la restricció dels batxillerats però darrerament la reconversió afecta també als centres de primària amb propostes de fusió de centres o la creació de macrocentres com és el cas de Zona Franca on es preveu la creació d’un centre de 5 línies 3/18 que suposaria el tancament de diverses escoles i instituts, i la pèrdua d’una línia de les actualment ofertades al barri. Per aquesta via estem retornant als macrocentres del franquisme que vam combatre en el seu moment i perdent els centres petits aconseguits, de proximitat, amb l’oferta educativa completa, que atenien la diversitat i aconseguien que molts alumnes superessin la secundària post-obligatòria.

A Catalunya en aquests moments hi ha 94 instituts amb una sola línia de batxillerat susceptibles de ser suprimits pel Departament en base a diferents tipologies de centre. En l’actualitat ja s’estan donant casos de ghetització de determinats centres de secundària que resten reduïts a l’ESO o a l’ESO i determinades especialitats d’FP, mentre un altre IES proper, sovint concertat, es transforma en el centre de referència i capdavanter de la futura zona educativa. Aquesta reconversió aprofundirà en la segmentació social de l’alumnat amb la consolidació de dues categories de centres: centres de primera amb una àmplia oferta d’ensenyaments post-obligatoris (Centres 3-18, Centres ESO Batxillerat i Centres d’FP i BTX) i centres de segona limitats als ensenyaments obligatoris i a la FP (Centres 3-16, centres d’ESO, centres d’FP i centres d’ESO i FP) on es concentrarà l’alumnat amb més dificultats. En les comarques menys poblades es donarà a més a més, una clara discriminació territorial ja que l’alumnat que vulguin fer batxillerat o formació professional s’hauran de desplaçar cap a les capitals comarcals.

És important senyalar que aquesta reconversió només s’aplica als centres públics. L’oferta privada es preserva i no hi ha tancament de cap línia de batxillerat. El Departament no està aplicant el decret del 93 encara en vigència on els concerts s’obren per a completar l’oferta pública i es poden tancar si canvien les condicions en que es van obrir: així doncs, si avui dia hi ha prou oferta pública, que tallin els concerts de la mateixa oferta privada en la zona i mantinguin l’oferta pública de qualitat. D’aquesta manera el Departament espera aconseguir un dels grans objectius de la LEC: potenciació de la concertada i la reducció de les despeses per alumne a costa que paguin els pares. Pel proper setembre ja s’ha anunciat una nova retallada de plantilles en els centres públics per tal d’escolaritzar 23.000 alumnes més amb una plantilla congelada. El retrocés en les condicions de treball i qualitat de l’ensenyament públic que està imposant la Conselleria d’Educació són molt fortes.

Reclamem que s’aturi l’actual procés de reconversió i que s’obri un autèntic procés de debat amb la participació de tots els afectats, (professorat, alumnat i famílies), les seves organitzacions i les Administracions implicades per tal de planificar l’oferta educativa, potenciar l’ensenyament públic en tots els seus nivells i optimitzar l’ús dels seus recursos garantint el dret de tothom a un ensenyament públic de qualitat, inclosos els sectors socioeconòmics més desfavorits.

Aturada immediata del procés de reducció de línies de batxillerat i FP.

Manteniment de totes les línies existents avui, amb una oferta d’optatives completa, pel proper procés de matriculació de postobligatòria

Manteniment dels centres petits, de proximitat. No a la massificació

Si no hi ha diners: anul.lació dels concerts que dupliquin l’oferta pública en cada zona.

Per un ensenyament públic de qualitat: cap retallada!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s