Una marxa recorrerà 12 quilòmetres en defensa de l’ensenyament públic i popular

marxa_ensenyament.jpg

Per Manu Simarro. La Marxa per l’Ensenyament Públic i Popular és una iniciativa unitària i intersectorial que neix amb la voluntat “de mobilitzar la comunitat educativa en un moment de pau social”. Partint de la Plaça de la Vila de Santa Coloma de Gramenet el proper 28 d’abril a les 11.30h, recorrerà gairebé 12 quilòmetres fins arribar a la Plaça Universitat de Barcelona, on hi haurà un acte polític i un dinar popular. Al llarg del recorregut es passarà per diversos instituts, barracons i campus universitaris on s’hi denunciaran les diverses problemàtiques que pateix l’ensenyament actual. La Marxa és una iniciativa de la Trobada de Lluites per l’Ensenyament Popular, un espai de confluència entre diversos sectors de l’Ensenyament, que va tenir lloc el passat 31 d’octubre –DIRECTA 159-. La Marxa serà la mobilització central, més enllà d’altres accions com talls de carrers, tancades i vagues que s’estan pensant des dels col•lectius organitzadors.

12 quilòmetres plens de reivindicacions

Com dèiem, la Marxa aglutina sectors molt diversos i per tant el ventall de reivindicacions és ampli. A la marxa hi participaran l’alumnat, el professorat i la direcció de centres com l’IES Fòrum 2004 del barri de la Mina, l’IES Miquel Tarradell del barri del Raval, l’IES La Ribera de Montcada, l’IES Sant Martí de Provençals del barri de La Verneda, l’IES Sant Josep de Calassanç del barri Camp de l’Arpa, sindicats com la CGT, USTEC, CCOO, UGT, Sindicato de Estudiantes, APSPEC , SEPC i AEP, així com assemblees d’estudiants universitaris i altres organitzacions polítiques, socials i veïnals. La Marxa pretén ser “un reflex del treball d’anàlisi, reflexió i de posada en comú de punts de vista”.

Els organitzadors denuncien “les agressions a l’ensenyament” que, segons afirmen, duen a terme el Departament d’Educació i el d’Universitats, Innovació i Empresa amb els que consideren “polítiques unilaterals”. Aquestes agressions les entenen com a “conseqüència de la privatització de l’ensenyament”, ja que “es retalla la despesa, els pressupostos i el finançament de l’ensenyament públic”, mentre “s’augmenten les línies de finançament dels centres concertats”, en el cas de l’ensenyament primari i secundari” i “s’adjudica la docència de màsters universitaris a empreses privades amb ànim de lucre sota l’empara de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior”. Els col•lectius convocants creuen que aquesta política afectarà “ a les classes treballadores i les més desfavorides”, ja que es concretarà amb afectacions a l’ensenyament post-obligatori amb “la supressió del batxillerat nocturn en moltes localitats i del diürn als instituts d’una sola línia” i al superior amb “l’augment de taxes per a les persones extracomunitàries” o amb l’avaluació continuada que “impedeix treballar i estudiar alhora”. En l’àmbit laboral denuncien que el professorat de primària i secundària està quedant-se en precari “amb greus situacions a nivell econòmic” que es materialitzen en el “no cobrament de sous, subsidis i altres tipus d’ajuda, i l’universitari està veient com “es congela la contractació de professorat funcionari”, mentre es contracta a becàries de manera irregular –sense donar-les d’alta a la seguretat social-.

Manu Simarro

Article publicat al setmanari Directa nº180

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s