GRAN BRETANYA: LA PUJADA DE TAXES ENCÉN EL MOVIMENTS ESTUDIANTIL

El cotxe del príncep Carles sacsejat, ple de pintura i assetjat pels estudiants ha estat la imatge amb la qual ens han presentat els mitjans les protestes estudiantils a Londres. “Errors de seguretat” inusuals en la protecció a la família reial britànica.

Això ens mostra dues coses: la primera, i més evident, és que els mitjans tracten (com sempre) de criminalitzar qualsevol protesta, exhibint trencaments d’aparadors i enfrontaments amb la policia. Però també ens mostra que les protestes estan sent prou fortes com per agafar l’Estat per sorpresa i arribar a desbordar la policia.

El passat dijous 9 va ser el dia clau. Anteriorment, s’havien mantingut ocupacions a moltes universitats (Londres, Leeds, Edimburg, Manchester, Newcastle i diverses més), però aquest dia es votava al parlament la pujada de taxes (recordem, de fins a un 300%). Milers d’estudiants universitaris i de secundària van envoltar el parlament, organitzats des d’assemblees. A la marxa es van llegir comunicats en suport a diversos sindicats, i un clam va esclatar a la crida per una vaga general.

Malgrat l’enorme desplegament policial que s’ha cobrat més de 20 ferits, amb testimonis molt durs sobre la brutalitat emprada, els estudiants van aconseguir arribar a la plaça del parlament superant cordons i càrregues de policia. Les estudiants buscaven, i van aconseguir, acostar-se tot el possible per fer sentir les seves veus a la càmera que en aquells moments votava un brutal atac a l’educació pública. Però, després de conèixer el resultat de la votació (323 vots a favor per 302 en contra), es van inflamar els ànims. Un estudiant va cridar: “Hem lluitat pacíficament i no ha servit per a res. Ara podem lluitar com vulguem”. Les protestes es van dirigir llavors contra Hisenda i la Cort Suprema, símbols del poder econòmic i polític que està duent a terme els grans retallades en drets socials de la història.

Ara, igual com vam conèixer a l’Estat espanyol amb la vaga del 29-S, s’està desplegant una campanya de repressió mediàtica i policial contra les protestes. Hi ha més de 150 detencions i prop de 60 estudiants atesos en hospitals. Però els ànims no han decaigut, el govern s’ha vist trontollar i una majoria de 80 vots ha caigut a 21. Els liberals de Nick Clegg, la ‘alternativa’ pintada per molts que ha format part del govern de coalició, ha estat desemmascarada i el seu tarannà neoliberal ha fet que molta gent els retiri el seu suport. Encara que la llei ha estat aprovada, entre els estudiants roman la idea que “El que fa el parlament, el desfan els carrers”.

Les ocupacions de facultats hi continuaran, el suport sindical (17 sindicats van participar en les manifestacions) és clar. Consolidar aquest suport cap a una col•laboració més activa ha de ser ara mateix una prioritat.
Mentrestant, a l’Estat espanyol, després de la caiguda del moviment ‘anti-Bolonya’ fa un parell d’anys, ha quedat una experiència molt enriquidora entre les estudiants. Encara que en aquests moments no hi hagi grans protestes, hi ha una capa d’estudiants molt més ben organitzats i conscienciats políticament que quan va començar l’anterior repunt de lluites. Potser en la superfície no passa res, però tampoc a la Gran Bretanya semblava haver cap moviment fa només uns mesos.

No és improbable que durant aquest curs tinguem una pujada de taxes com al Regne Unit, o un altre tipus d’atacs a l’educació pública. És imprescindible, per quan això passi, mantenir i fer créixer aquest potencial organitzatiu, aquesta experiència de les assemblees i ocupacions. Només així la força del moviment estudiantil creixerà exponencialment fins a poder aconseguir petites o grans victòries, que ajudin al seu torn a trencar el clima de pau social que segueix imperant malgrat la crisi.

Dani Bravo és militant d’En lluita.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s