LA COMUNITAT UNIVERSITÀRIA DE LA UAB PLANTA CARA A LES RETALLADES

Per Joel Ferrer. Implementació de polítiques d’ajust pressupostari, racionalització de recursos, disminució de la despesa, responsabilitat davant la necessitat de fer grans esforços, prioritzar objectius per una organització més àgil, o superàvit democràtic, ja fa temps que formen part de la retòrica amb la que des del rectorat, així com des dels deganats de diverses facultats, s’intenten justificar les dràstiques retallades que pretén implementar la UAB per ajustar-se, mantenen, a allò requerit des de la Generalitat per la “viabilitat” de la Universitat.

És en aquest camí, ratificat per l’anunci aparegut als mitjans sobre la reducció de 140 milions d’euros del pressupost a universitats –prop de 40 dels quals correspondrien a la UAB–, on moltes i molts seguim discrepant profundament dels criteris amb els quals es pretenen sufragar aquestes reduccions. Això és, de manera unilateral des dels òrgans de govern, incrementant les taxes a l’estudiantat, acomiadant treballadors/es, retallant drets o reduint els horaris de docència. Aquí com a fora de la universitat, es pretén, legitimats per una crisi econòmica enquistada i sota amenaça de desastre, fer pagar els plats trencats als més febles, obviant que res tenim a veure amb el dèficit milionari que s’ha acumulat a la UAB (de prop de 70 milions d’euros!).

Davant d’aquests fets, des de les diverses assemblees, organitzacions, col·lectius i sindicats de la comunitat universitària, plantem cara front la injustícia que això representa.

La constitució de la Plataforma Contra el PRIM com a espai de lluita unitari on conflueixen PAS, PDI i estudiantat ara fa un any, va representar un salt qualitatiu en aquesta lluita. Més endavant, ja al Desembre, l’equip de govern va passar un mal tràngol al veure com a l’hora d’aprovar l’informe anual, la gestió del darrer curs va ser referendada per la mínima i gràcies a un alt grau d’abstenció, alhora que van ser aprovades 12 de les 16 esmenes que van presentar-se conjuntament pels col•lectius esmentats. Unes propostes que sí que contribuirien a eixugar el dèficit sense necessitat de perdre qualitat ni drets d’estudiants i treballadores.

Obviant les esmenes aprovades democràticament i seguint el guió precaritzador de la universitat pública i d’ofensiva als i les treballadores, el passat dimarts 12 d’Abril es celebrà el Consell de Govern (CG) on s’havien d’aprovar les retallades, incloent la previsió d’acomiadaments. Durant la reunió, 200 treballadors del PAS van irrompre a la sala impedint-ne la celebració i aturant, per tant, el vistiplau a les retallades. Poques hores després, l’equip del rectorat reconvocava el CG pel mateix dijous 16 a la Casa de la Convalescència de l’Hospital Sant Pau, a 20km de distància i a la mateixa hora que a la Plaça Cívica (UAB) es duia a terme la presentació de la nova assemblea de treballadors/es de Capítol 6, juntament amb l’assemblea general de Campus proposada des de la Plataforma Contra el PRIM.

Tot i les dificultats que presentava la nova convocatòria, una setantena de persones, entre delegats sindicals, treballadors del PAS, PDI’s, estudiants tant de la UAB com de la UB i alguns PIF’s de la UAB, vam desplaçar-nos a Barcelona per fer notar la nostra oposició a les mesures, bloquejant els accessos durant més d’una hora i impedint, altra vegada, la celebració del CG.

A l’expectativa de la convocatòria del proper CG, seguirem plantant cara convençuts que únicament amb la participació de totes les parts i retallant d’aquells qui més tenen podrem optar a una universitat pública i de qualitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s