17N: Torna la lluita, multipliquem les ocupacions, estenem la vaga

Estudiants En lluita. Dos anys després de l’aplicació de l’anomenat Pla Bolonya la lluita estudiantil paralitza de nou les Universitats. La sanitat i l’educació públiques, drets aconseguits després d’anys de lluita social, s’estan confrontant a una ofensiva neoliberal sota la bandera de l’austeritat. Pel que fa a la Universitat, les retallades es tradueixen en reducció de plantilles i una major precarietat de les condicions laborals per les i els treballadors de la universitat (PAS i PDI de tota mena) mentre els i les estudiants sofrim una devaluació de l’ensenyament i un augment brutal de les taxes de les matrícules. Aquestes retallades socials per reduir el déficit públic no són en absolut una conseqüència innocent de la crisis econòmica, sinó que responen a la lògica del capitalisme de privatitzar els beneficis i socialitzar les pèrdues.

L’objectiu de les retallades a la universitat pública és facilitar el camí –recordem-ho, un camí obert a cops de porra– del Pla Bolonya, a través del qual es va iniciar la privatització emmascarada de la universitat pública. Actualment es pretén reduir progressivament la inversió estatal per deixar les universitats a les mans del capital privat. Quines són les conseqüències de la mercantilització de la universitat pública? És evident, una major flexibilitat de les condicions laborals, un augment de la competitivitat entre els seus clients i la imposició d’un nou model de governança que entrega tot el poder a un rector-patró i al seu equip de gestors provinents del món empresarial.

Tanmateix, a la universitat així com als hospitals, el malestar i la ràbia s’han transformat en resistència. La jornada de lluita i vaga del 17-N representa el tret de sortida d’aquest nou moviment estudiantil tot i que encara hem d’anar molt més enllà. Xile, laboratori del neoliberalisme més salvatge dels anys 70, ens indica ara el camí a seguir: allà centenars de milers d’estudiants fa mesos que estan prenent els carrers I les facultats, confluint amb la classe treballadora en un moviment molt ampli que ha desembocat en diferents jornades de vaga general que han paralitzat el país.

A l’Estat espanyol també hem de construir un moviment a les universitats que combini la unitat amb la radicalitat. Unitat, perquè l’experiència de la lluita contra Bolonya ens demostra que només si ens ajuntem estudiants, professorat i treballadors tenim la força per paralitzar totalment les facultats, i així poder exercir una pressió económica real. I a la vegada radicalitat, perquè un dia de vaga no representa cap mena de perill per la burocracia universitària ni per la clase política. Aquí, com a Grècia i Xile, necessitem multiplicar les ocupacions i alhora expandir la vaga convertint les facultats en camps de batalla social. Però, en última instància, la única forma real d’aturar les retallades i la privatització de la Universitat és acabar amb el capitalisme i amb la seva lògica de subordinar el coneixement i la vida a la acumulació de beneficis. És per això que com a Estudiants En lluita creiem que és necessària l’existència d’un grup d’estudiants revolucionaris que agrupi als i a les activistas que vegin necessari lluitar no només per una universitat pública, sinó també pels drets socials de tot el conjunt de la societat, i que, a més, aposti per la supressió revolucionària del capitalisme des de baix.

Des del maig del 68 fins al moviment xilè, l’experiència sempre és la mateixa: si unim tota l’energia i la creativitat del moviment estudiantil amb la força material de la classe treballadora, la seva capacitat de frenar la producció, i per tant capacitat de frenar la font de beneficis dels que ens están fent patir la seva crisi, podrem provocar una situació explosiva que sigui capaç d’aturar aquesta ofensiva i posar contra les cordes al propi sistema capitalista.

El 17N només és el principi!
La lluita continua!
Uneix-te als i les
Estudiants En lluita!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s