Comunicat i fotos de l’acció contra la Governança del 14-D

Comunicat de la PUDUP:

ATUREM LA SEVA GOVERNANÇA

CONTINUEM LLUITANT PER LA UNIVERSITAT PÚBLICA!

Avui tenim aquí reunida la Comissió per a l’estudi de la governança del sistema universitari de Catalunya, que es crea per voluntat del Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat per tal de transformar el sistema de govern de les universitats catalanes en una còpia calcada del funcionament de gestió empresarial.

Davant d’aquesta Comissió, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública, organisme que agrupa membres de tots els estaments universitaris (estudiants, PAS i PDI) de les universitats catalanes, volem exposar que:
1.- La Comissió que avui es reuneix no té en cap moment la voluntat de fomentar un debat profund entre els membres de la comunitat universitària sobre la situació d’aquesta i com avançar en la millora de la universitat pública catalana, tal i com queda palès amb la redacció exprés d’una ponència d’estudi escrita per un reduït grup format, majoritàriament, per persones vinculades al món empresarial.
2.- Aquesta Comissió ha estat creada d’esquenes a la comunitat universitària, com s’aprecia amb la seva composició (la majoria de membres tenen estreta relació amb l’empresa privada, hi ha presència d’universitats privades, més representants dels partits parlamentaris que no pas estudiants o professors, i, fins i tot, més representants de les patronals que dels treballadors), amb l’elecció de les persones que en formen part (cap dels suposats representants de les universitats respon a l’elecció directa i deliberativa dels membres de les respectives universitats), amb el seu funcionament (piramidal i no participatiu) i els mecanismes de presa de decisions.
3.- Amb el document que es presenta avui es veu clarament la línia d’actuació d’aquesta comissió pel que fa a la reforma de la governança de les universitats. El document presentat entra dins dels paràmetres de l’Estratègia Universitària 2015 i segueix fil per randa les successives “recomanacions” fetes per la Fundación Conocimiento y Desarrollo, presidida per la senyora Ana Botín (consellera delegada de la filial del Banco Santander al Regne Unit) sobre el govern de la universitat pública. És a dir, jerarquitzar més la universitat, reduir els òrgans col·legiats i les seves competències, eliminar la participació, retallar el finançament públic i centrar-se en finançament privat i per objectius, generant així competitivitat entre les universitats creant universitats de primera i de segona categoria.
Per tot això, la PUDUP lluita i continuarà lluitant per aconseguir:
– Una universitat més democràtica, on la participació, la deliberació i la presa de decisions de forma col·lectiva sigui una realitat en el dia a dia dels òrgans de govern.
– Una universitat plenament pública, on el finançament provinent de les administracions públiques sigui l’adequat per a construir la universitat de tots.
– Molta més implicació en la millora real de la universitat pública, i com a primer pas s’ha d’iniciar un procés de debat i de reflexió a cada universitat sobre el present i futur d’aquesta.
El professorat, els investigadors, els estudiants i el personal d’administració i serveis de les universitats catalanes no estem disposats a quedar-nos de braços creuats i a restar quiets i callats davant de l’atac que està patint la universitat pública catalana. La comunitat universitària ja va sortir al carrer el passat 17 de novembre, i tornarem a sortir els cops que faci falta, per exigir una universitat de totes i per a totes!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s