Xerrada: “La força dels i de les estudiants: com podem aturar la dictadura dels mercats?”

Quasi un centenar de persones participen a la xerrada d’Estudiants En Lluita a la UAB a les albors d’una vaga universitària que es preveu massiva.

Per Borja García. L’actual context sociopolític ens obliga, cada cop més, a prendre part activa a les lluites que ens envolten i defensar uns drets conquerits amb anys de combats de la classe treballadora i que ara veiem com lentament s’escapen. Però, davant de les brutals retallades, la reforma laboral, els acomiadaments o la pujada de preus i de taxes a la universitat, què podem fer les estudiants?

Per tractar de donar resposta a aquesta pregunta va tenir lloc dimarts 21 de febrer la xerrada d’Estudiants En Lluita a la UAB, encapçalada per l’Arcadi Oliveres, conegut economista altermundista; i el Diego Mendoza, activista universitari i militant d’En Lluita. Més de 90 persones es van donar cita a la sala d’actes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia per escoltar els ponents i participar-hi en un debat força interessant, en què es percebia ja un desig de mobilització de cara a la propera vaga del 29 de febrer.

Tot i que englobades en una mateixa xerrada, les reflexions de l’Arcadi Oliveres i del Diego Mendoza van adquirir camins diferents. D´una banda, el professor Oliveres va repetir la seua ja tradicional frase “Estem governats per delinqüents”, i va assenyalar amb noms i cognoms els culpables d’aquesta crisi. Des d’una Europa governada per Goldman Sachs, passant per uns mitjans de comunicació manipuladors, i arribant a la necessitat d’aplicar dues receptes: l’anomenada Taxa Tobin, que segons el professor ajudaria a fer desaparèixer la meitat de l’especulació financera a nivell global; i per altra banda, dir no als rescats bancaris, deixar-los caure i portar a la presó als seus responsables.

En una altra línia molt més combativa, el Diego Mendoza va contradir a tots els que asseguren que el moviment estudiantil no compta amb la capacitat ni la força per mobilitzar la classe treballadora. Així, fent-ne un anàlisi des del punt de vista històric, l’activista d’En Lluita va apel·lar al Maig del 68, la transició espanyola o l’actual revolució que té lloc a Egipte per a demostrar com les primeres mobilitzacions de les estudiants universitàries van actuar com a eina per a despertar a la classe treballadora, i a més va radicalitzar les lluites.

Així, el pensament crític i el grau de formació de les estudiants permeten aprofundir les idees de la classe treballadora, i la vaga i les protestes universitàries actuen com avantguarda i incentiu de la classe obrera per actuar ella també. Tot i que aparentment no s’aturarà cap sector productiu, la propera vaga  del  29  de  febrer  a totes  les  universitats  atalanes  suposa crear  un  propi espai crític i qüestionar lalegitimitat del sistema aplicat i de l’actual model universitari. De la mateixa manera que les estudiants de l’institut IES Lluís Vives a València inspiren a les universitàries, aquestes inspiraran als treballadors i treballadores per a avançar cap a una vaga general.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s