Contra les retallades i el sexisme, construïm l’anticapitalisme!

En lluita. Aquest any el 8 de març és més simbòlic que mai. D’una banda, fa ja més de cent anys de la lluita que ha posat al calendari el Dia Internacional de les Dones Treballadores en homenatge a les milers de dones del sector tèxtil de Nova York que van lluitar per aconseguir millors salaris i condicions. D’altra banda, i en una dimensió molt més reduïda però significativa, aquest 8 de març ha estat la data escollida pel Congrés per convalidar la Reforma Laboral més regressiva de les darreres dècades, un canvi estructural en l’ofensiva de la classe dirigent que aprofundeix l’explotació i opressió. Ens trobem en un moment crucial, un atac envers els drets de les dones amb diferents nivells: a més de les duríssimes retallades de serveis i de drets, s’estén la regressió ideològica impulsada pel conservadorisme dominant a les esferes de poder.

Les retallades al serveis públics, especialment en l’àmbit de la salut i l’educació, ens afecten molt greument a les dones. A més de pels nivells femenins d’ocupació, pel paper de cura que el capitalisme ens imposa. Mentre constrenyen encara més l’esquàlid sistema públic, s’omplen la boca parlant de la importància del suport de la família en temps de crisi, obviant que quan diuen família volen dir dones (majoritàriament) i quan diuen suport volen dir feina invisible i menystinguda. Les conseqüències són nefastes al mercat laboral, amb una precarietat major, uns salaris més baixos i un detriment de les condicions, generant una justificació retroactiva per tal que les que cobrem menys siguem les que ens encarreguem de les cures, i substituint així el que l’estat no fa i a més a més privatitza. Si a aquestes retallades sumem la supressió de serveis específics per les dones, l’empitjorament del servei de transport públic —amb especial afectació a les dones, les principals usuàries—, així com la manca d’una política d’habitatge social i no vassalla dels bancs, veiem com la crisi i les mesures de la classe dirigent no fan més que oprimir més encara a les treballadores i augmentar el risc de pobresa i exclusió de les que es troben en situacions de violència de qualsevol tipus (privada o pública, de gènere o estatal).

Pel que fa a la retallada de drets, la Reforma Laboral és el colofó dels atacs a la classe treballadora iniciats pel PSOE i continuats i aprofundits per CiU i el PP. L’abaratiment de l’acomiadament, el reforçament de les jornades a temps parcial, la criminalització de la malaltia (classificada com absentisme), la modificació unilateral de les condicions de treball per part de l’empresa i l’atac a la negociació col·lectiva afegiran anys llum a la ja remota igualtat. Si afegim les pitjors condicions en que ens trobem les dones a nivell general en el mercat laboral, i en concret en sectors feminitzats –com el de les treballadores de la llar -, es posa més ferro calent a una ferida que porta massa temps oberta. Voler donar sortida a aquesta reforma sense precedents el dia en que les dones treballadores recordem que estem en peu de lluita afegeix encara més ganes, perquè motius en sobren, per mobilitzar-nos per una vaga general i un pla de lluites continuat.

A nivell ideològic, l’onada conservadora creix amb la dreta al govern, i es veu reforçada per les retallades socials. La nova legislació sobre l’avortament, les retallades a l’anticoncepció i la possible supressió del matrimoni homosexual són un atac com no es veia des del franquisme al dret al propi cos i l’autonomia de les dones, guanyades a pols per les lluitadores que ens han precedit. A més a més en un context en que el cos de la dona és ultrasexualitzat, fent servir els nostres cossos per vendre qualsevol mercaderia. És crucial plantar una batalla ideològica al carrer contra els grupuscles ultradretans, contra el retrocés als nostres drets sexuals i reproductius i contra la cosificació de la dona.
Per tot això sortim al carrer aquest 8 de març, però sobretot perquè ho estem fent cada dia com tantes dones que des de diferents fronts combaten l’opressió i l’explotació. I és que contra la tisora tenim pedres angulars. Com ho són les lluites a l’àmbit laboral de les sindicalistes i treballadores de molts sectors: dels hospitals, dels centres educatius, del treball a la llar (amb un nou sindicat, el Sindillar, per defensar els seus drets), de la lluita per les escoles bressol als barris, de les treballadores de Caprabo o HP i d’altres empreses on la precarietat no ha aturat la resposta. I perquè cada dia son moltes les que des de la indignació i l’espai del 15M estan construint feminismes combatius, que des del dret al propi cos estan creant xarxes per fer front a l’ofensiva conservadora, que des de plataformes antifeixistes estan aturant la islamofòbia i el racisme contra les dones. Lluitadores que, en definitiva, estan construint des dels centres de treball, des dels barris i els moviments la resistència.

Des d’En Lluita pensem que és fonamental unir la lluita contra les retallades dels serveis públics amb la lluita contra l’opressió de les dones, donant una resposta anticapitalista a les receptes neoliberals que arreu del món estan aplicant. Al mateix temps, es crucial posar la qüestió de classe al centre del discurs i del carrer, posant la força de la classe treballadora com a principal motor del canvi social i construir moviments de resistència profundament antisexistes.

Aquest 8 de març és una data per posar sobre la taula les fites que a curt termini tenim per aturar els atacs contra els drets de les dones treballadores. Però també per celebrar que les que lluitem contra l’opressió de les dones, des d’Egipte fins a Grècia, des dels instituts valencians fins als xilens, des de Plaça Universitat a Plaça Sant Jaume, estem al carrer aquest 8 de març. I el què és més important, els dies que seguiran també hi serem.

En Lluita

Les dones no pagarem la vostra crisi!
Avortament lliure i gratuït!
Manifestació 8 de Març, 19 h Plaça Universitat. Barcelona

—–

Estas d’acord amb nosaltres? Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Conecta’t a les xarxes socials http://www.facebook.com/Enlluita | http://twitter.com/enlluita

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s