PAS UB en lluita contra l’ampliació de la jornada laboral

Per Domingo Berbel, membre del Comitè d’Empresa del PAS pel sindicat CAU-IAC. La declaració formal d’insubmissió de l’Assemblea General del Personal d’Administració i Servei (PAS) de la UB contra l’ampliació de la jornada laboral setmanal de 35 a 37,5 (segons la llei catalana) o 40 (segons la llei estatal) ha estat un pas endavant en el procés de lluita contra les retallades de les condicions de treball del PAS. Per primera vegada un nombre important de persones es manifestaven disposades a incomplir una norma clarament injusta que no obeeix a criteris organitzatius i, com la resta de retallades, trenca el dret fonamental a la negociació col·lectiva.

Val la pena aclarir que com altres mesures imposades des dels governs català i espanyol que empitjoren les condicions de treball (reducció dels dies d’afers propis o la reducció del complement de compensació en la situació d’Incapacitat Temporal), el veritable objectiu de l’increment de jornada és la justificació que permetrà reduir el nombre de membres del PAS, amb la conseqüent disminució o aprimament del capítol I del pressupost de la universitat (despeses de personal). D’aquesta manera el servei que prestaria la universitat a la societat no es veuria, en teoria, perjudicat per la reducció d’efectius i per tant els diferents governs estatals, autonòmic iuniversitari complirien amb la seva promesa política de “fer més amb menys”.

Assemblea del PAS al rectorat de la UB. Foto de @miretxebarria

Assemblea del PAS al rectorat de la UB. Foto de @miretxebarria

Més enllà de mantenir la jornada laboral actual, fruit de la negociació col·lectiva sota el principi sindical del repartiment del treball mantenint la qualitat de vida, un dels principals objectius de la insubmissió a la nova jornada laboral és la canalització del descontentament general derivat de les mesures polítiques i socials que afecten al PAS com a qualsevol ciutadà o ciutadana i de l’empitjorament, també generalitzat, de les seves condicions de treball. L’altre objectiu principal és l’acumulació de forces per estar preparats i preparades col·lectivament per fer front a les properes onades de retallades, entre les quals i sens dubte, els acomiadaments selectius o indiscriminats seran l’eix principal. Cal doncs, desoxidar la lluita per mantenir els llocs de treball, i no per aconseguir la millor indemnització possible.

És important reconèixer que actualment és complicat portar a la pràctica determinades accions que comportin un cert risc. La situació econòmica i social, acompanyada de la política de la por realitzada per algunes persones amb càrrecs de comandament i per determinats sectors sindicals han afeblit l’inici de les accions d’insubmissió. Però no seria just reconèixer també una certa manca d’organització i previsió de les organitzacions sindicals que des del primer moment hem estat al capdavant d’aquesta lluita.

La declaració d’insubmissió continua vigent i és compartida per la majoria del col·lectiu del PAS. En aquests moments estem concretant i posant en marxa noves accions que creiem tindran un major seguiment perquè la insubmissió a la jornada de 37,5 hores sigui una realitat efectiva mitjançant el manteniment de la jornada de 35. També és la nostra intenció minimitzar l’impacte de la por derivada de coaccions directes o indirectes i tornar a creure en la força de les accions col·lectives com a eina de defensa. Si som capaços d’aconseguir-ho podrem afrontar el 2013 amb alguna possibilitat de frenar l’allau de retallades i començar a pensar en recuperar algunes d’elles.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s