Senyor Wert: tregui les seves brutes mans de les escoles

Per Oscar Simón. La Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) proposada pel ministre Wert, suposa un retrocés brutal en tots els aspectes educatius. Marina Pérez a l’article Nova reforma educativa: el que faltava pel duro analitza en profunditat la vocació mercantlitzadora de l’actual ministre d’educació.

Supressió de les partides contra el fracàs escolar (una mitjana de 60 milions d’euros gastada durant vuit anys), que s’havia reduït del 31% al 26,3%, encara per sobre del 14,4% de la UE, però una reducció important. També s’eliminen el programes contra l’abandonament escolar que suposaven uns 40 milions d’euros anuals. S’estableix un nou cicle d’FP que comença als 15 anys i que queda fora del graduat escolar.

El preàmbul de la llei deixa ben clar que la funció de l’educació és competir, esdevenir empresari, triomfar, inculcar a l’alumnat la mentalitat d’un especulador en borsa. A secundària pràcticament s’eliminen l’educació visual i plàstica, la tecnologia i l’educació per la ciutadania es substituïda per l’alternativa a la religió i per emprenedoria i empresa.

Tanmateix ahir es feia públic l’articulat de la llei en quant al català. El PP amb aquesta llei vol eliminar el sistema d’immersió lingüística a primària i a secundària relega el català a quarta llengua. I la cosa no queda aquí si no que vol obligar al govern de la Generalitat a pagar una escola privada a aquella gent que vulgui rebre l’educació en castellà a una escola privada.

Wert ja havia deixat anar en seu parlamentària la fatxenderia de voler espanyolitzar a l’alumnat català i ara es llença a atacar un dels models de cohesió social més reconeguts d’arreu del món. La immersió lingüística ha permès a milions de persones aprendre el català, que el nivells de castellà siguin equiparables, i inclús millors, que a d’altres parts de l’estat, i el més important, ha permès que la gent que vivim a Catalunya ens entenguem perfectament els uns amb els altres.

A Catalunya no hi ha problemes de convivència lingüística més enllà dels que vulgui generar el ministre Wert. De fet, fins i tot en uns moments on el debat sobre el dret a l’autodeterminació està sobre la taula, la convivència és totalment normal. És en aquest moment on el ministre del PP llença aquesta llei pròpia del tardo franquisme. L’esperit de la LOMCE queda resumit de manera magistral en la frase del cantant Ovidi Montllor: “hi ha gent a qui no agrada que es parle, s’escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no els agrada que es parle, s’escriga o es pense.”

Aquesta llei vol reduir al màxim aquells ensenyaments que fomenten el lliure pensament i la igualtat d’oportunitats. A més vol generar conflictes allà on no n’hi ha. El govern de la Generaliat ha sortit a defensar la llengua pròpia, convocant una cimera, com no podia ser d’una altre manera. Tanmateix no ha dit res contra la reducció de recursos, i tampoc hi ha convidat a la CUP-AE. La consellera Rigau que diu defensar la llengua, no ha parat de retallar els pressupostos, incrementar les ràtios, acomiadar personal interí o deixar els alumnes sense classe durant quinze dies.

El català és una llengua minoritzada, només cal mirar el número de traduccions, diaris, canals de televisions etc. La immersió garanteix el coneixement del castellà i del català i des de la implantació a primària de l’anglès, està millorant molt el coneixement d’aquesta llengua. No obstant, a una escola sense recursos, no es poden aconseguir els objectius. Hem de defensar una escola pública en català i sense retallades. És clarament possible, només cal prioritzar l’educació per sobre del rescat a la banca.

Oscar Simón és professor, membre del sindicat USTEC-STEs i militant d’En lluita.

(Article publicat original en www.enlluita.org)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s