La lluita contra l’Apartheid Israelià a la Universitat de York (Canadà, Toronto)

YorkBDS

Per Arshia Lakhani. Durant dècades, als palestins els han estat denegats els seus drets  fonamentals a la llibertat, igualtat i a l’autodeterminació per par de l’estat d’Israel. Malgrat la condemna feta per la ONU i altres organitzacions pels drets humans reconegudes internacionalment, Israel ha continuat les seves politiques de neteja ètnica [genocidi], colonització, discriminació racial i d’ocupació militar de Palestina. Com a responsable directe de la inacció dels ens internacionals, una pluralitat d’organitzacions de la societat civil palestina han decidit per elles mateixes emprendre una campanya global per demanar Boicot, Desinversió i Sancions (BDS) amb la intenció d’afegir pressió internacional sobre Israel per a que compleixi amb el dret internacional en la qüestió sobre els drets de Palestina.

La campanya palestina BDS està inspirada en el moviment internacional que es va alçar contra el règim Sud Africà d’apartheid.  Les demandes de la campanya BDS són:

  1. La fi de la ocupació israelita sobre la zona oest i la franja de Gaza, i, el desmantellament del mur apartheid tal com és recomanat per la Cort Internacional de Justícia;

  2. El reconeixement dels drets fonamentals dels ciutadans palestins-arabs d’Israel, cap a la plena igualtat;

  3. I el dret de retornar per part dels refugiats palestins tal com està estipulat en l’assemblea general de la ONU, resolució 194.

El moviment que va començar el 2005 I que ha crescut ràpidament des d’aleshores, s’està escampant per tot el món.

Activistes internautes han fet campanya en solidaritat amb el moviment palestí du a terme la campanya BDS per fer responsable Israel per les seves violacions en curs dels drets humans. Artistes com el cantant americà Cat Power han cancel·lat les seves actuacions a Israel com a part del boicot cultural. Membres de l’Església Unida del Canada han aprovat una resolució per boicotejar els productes israelians de les colònies. La campanya ha incrementat la seva presencia en la universitat –important per als estudiants- i els campus universitaris.

La campanya BDS a York

El darrer novembre l’Associació d’Estudiants Graduats de la Universitat de York va votar de manera aclaparadora una moció per a recolzar el BDS, arribant eficaçment a un compromís per pressionar l’administració universitària per treure inversions de les empreses que són còmplices en la violació d’Israel dels drets humans. Aquesta victòria aviat va ser seguida per una sèrie de victòries estudiantils per la campanya BDS en l’àrea de Toronto, incloent una moció similar en l’Associació d’Estudiants Graduats de la Universitat de Toronto.

La campanya ha cridat a la administració de la Universitat de York a retirar immediatament totes les inversions fetes en empreses involucrades en els crims de guerra israelians contra els palestins. Actualment, el Fons de Pensions de la Universitat de York està canalitzant milions de dòlars en inversions a empreses que són còmplices i treuen beneficis directes de les violacions d’Israel del dret internacional. Amb exemples destacats que inclouen BAE Systems, una empresa que ven sistemes de direcció per a avions de combat, per a l’exèrcit d’Israel, o el Northrop Grumman, una empresa que produeix peces per als helicopters Apache. Ambdues d’aquestes empreses venen el seu equipament a les Forces de Defensa Israelianes.

La universitat de York també ha invertit en Lockheed Martin –una empresa americana que és la contractista militar numero u mundialment i l’exportadora més grans d’armament. Hewlett Packard, una empresa que ha desenvolupat i venut tecnologia per a ordinadors que Israel empra en els seus checkpoints [punts de control] a Gaza i a la zona Oest, n’és una altra. Aquests checkpoints pertorben la vida diària dels palestins i palestines, qui estan regularment sotmesos a una discriminació racial sota la forma de l’assetjament, per la via de la humiliació psicològica i l’abús psicològic, i per les detencions arbitraries, així com impedint l’accés als serveis basics com l’educació i de la indispensable assistència sanitària. Al mateix temps, aquests checkpoints proveeixen i faciliten el moviment de ciutadans d’Israel.

Després d’investigar i compilar aquestes recerques, els Estudiants Contra l’Apartheid Israelià (SAIA) de la Universitat de York, van emprendre la seva campanya de desinversió el setembre del 2012. SAIA és una plataforma d’estudiants aliats amb el creixement del moviment BDS i que treballa per aixecar la consciència sobre l’Apartheid israelià que pateix Palestina en el campus. SAIA treballa per guanyar el suport èxplicit de tots els estudiants no graduats.

La campanya s’ha trobat però amb la resistència dels membres de grups universitaris pro israelians com Hillel. Però com va dir Desmond Tutu, “Si esdevens neutral en situacions d’injustícia, has triat llavors el bàndol de l’opressor”.

La consciència dels estudiants de la complicitat de la Universitat de York  amb els crims de guerra i la solidaritat del campus amb la lluita palestina ha aconseguit noves capes respecte l’any passat. La campanya ha creat nous vincles de solidaritat entre els grups d’estudiants, noves aliances que jugaran un rol important en les lluites per vindre.

La recent onada d’activisme en el campus ha estat un dels estímuls –si pot passar a York, coneguda per la seva hostilitat per l’activisme estudiantil i la seva reputació de repressió, pot passar a qualsevol lloc. El nou eslògan de la Universitat de York, “aquest és el meu temps” hauria de ser qüestionat per estudiants i activistes que de manera semblant voldríem al·legar que no, que aquest és el nostre temps.

Article extret de la web dels International Socialists http://www.socialist.ca/node/1591 , organització germana d’En lluita al Canadà. I traduït per Albert Portillo, membre d’Estudiants En lluita.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s