Cròniques de la vaga estudiantil del 28 de febrer

Llegeix què es va fer i com es va viure la vaga del 28 de febrer a diverses facultats de Barcelona.

Crònica de Mundet es mou

Crònica de la vaga estudiantil al campus Diagonal UB

Crònica des de la facultat de Ciències UAB

La vaga del 28F a Ciències Polítiques UAB

La UPF també es mou!


Mundet es mou!

Per Laura Molino. Mundet va començar la mobilització el dimarts
19 tallant la ronda i iniciant l’ocupació a la facultat de pedagogia, que
es va mantenir fins el dia de la vaga. Tot i que no tot el campus era
conscient d’aquest fet, van poder visualitzar-se i recollir ingressos per
material per la vaga fent xocolatades gairebé cada matí i cada tarda, i
una cafeta antirepressiva al local d’estudiants.

El dia 26 es van fer algunes classes fora de les aules tot i que no va
haver-hi molta implicació pels professors i falta de coneixement pels
alumnes.

Durant la setmana abans de la vaga es van fer passa-classes i
assemblees de facultats que van informar sobre la vaga i van animar
a alumnes a unir-se a l’ocupació el dimecres 27.

El dimecres vam ser uns 70 alumnes ocupant la facultat de pedagogia,
molts i moltes de primer curs dels diferents graus. Pel matí del 28
es van realitzar piquets informatius tallant la pujada de l’autobús i
un parell d’accessos, ja que el campus de Mundet és molt difícil de
tancar, havent infinites entrades a les facultats, i havent quedat a les
9 al metro per anar en bloc cap a plaça universitat, on es van unir més
universitaris i alumnes de l’institut de Mundet.

Anant cap a plaça universitat es van realitzar diverses accions al
metro, als bancs i talls de carrer.

Torna a dalt


Crònica de la vaga estudiantil a Campus Diagonal

Per Yuliana Mira. L’ambient de profunda crispació per les retallades i la privatització de l’educació superior comença a estendre’s massivament per Campus Diagonal. Han passat tan sols quatre mesos i mig des de la darrera convocatòria de vaga estudiantil de l’11 d’octubre del 2012, i el nivell de radicalització de l’alumnat ha crescut considerablement.

A la facultat de Dret portàvem setmanes preparant la jornada del 28 de febrer. A l’assemblea que tingué lloc la nit d’abans, durant l’ocupació, on van acudir aproximadament cinquanta companyes de la pròpia universitat i unes quantes solidàries d’altres facultats, es van decidir els aspectes més purament tècnics de la manera com es durien a terme les accions i els piquets, doncs els debats més profunds ja s’havien plantejat prèviament.

A allò de les sis del matí vam procedir a bloquejar totes les portes de la facultat, la logística de la qual, amb diversos accessos a les tres bandes que l’envolten, fa extremadament complicada la feina dels piquets. A les vuit del matí, a l’hora que comencen la majoria de classes, arribaven els pocs estudiants i professors que volien accedir; alguns marxaven en veure el desplegament físic, però d’altres s’hi oposaven fermament, recolzats pel degà. El moment més conflictiu va tenir lloc entre les nou i les deu del matí, quan el degà va fer acte de presència i, amb la seva habitual diplomàcia, començà a injuriar a totes les persones que secundaven els piquets. Tot i la tensió, alguns companys i companyes van dialogar amb certs alumnes i professors que pretenien entrar a la facultat, fins al punt que alguns d’ells van acabar manifestant el seu suport a la nostra reivindicació, i ens van defensar davant els atacs personals de la resta.

Cap a dos quarts d’onze, el bloc que aplegava totes les facultats de campus Diagonal (aproximadament unes 300 persones) es va reunir a Palau Reial per iniciar juntes la marxa cap a plaça universitat. El recorregut de la marxa va ser el mateix que el de la vaga de l’11 d’octubre, procurant passar davant totes les escoles i instituts per fer una crida a l’alumnat a sumar-s’hi. No obstant la pluja constant, el fred i l’esgotament, no es van deixar de sentir animades consignes i càntics durant tota la marxa fins al seu destí.

Torna a dalt


Vaga estudiantil del 28-F a Ciències

Per Albert Sabadell. Des de que es va anunciar la data del 28F la voluntat de l’assemblea de Ciències va ser construir la vaga des de baix, convertint-la en una eina per sumar el màxim de gent a la lluita . Està clar que tots i totes les estudiants estan fartes d’aquest atac contra l’educació pública, i tothom té ganes de fer alguna cosa, però hem de tenir en compte que hi ha diversos nivells de radicalitat entre la gent que lluita i sobre tot la que comença a lluitar. Només amb un moviment massiu i unitari els podrem aturar.

Per això, després d’un gran treball de difusió per part de l’Assemblea, el dia 20 de febrer es va fer una Assemblea general de facultat, on hi van assistir unes 120 persones. Allà s’arribà al consens de fer una acció al rectorat, entre d’altres. Gràcies a això vam ser capaços de portar unes 50 persones de ciències (una cinquena part de la gent allà present) a l’ocupació de la nit del 27, a part d’unes quantes més que se’ns van unir pel matí.

Només puc catalogar la vaga d’èxit total. Es va aconseguir fer fugir l’equip de govern, ens vam trobar les aules totalment buides, s’ha aconseguit estrènyer llaços amb la gent del PAS i consolidar una vintena llarga de nous activistes per a l’Assemblea.

L’experiència d’aquest 28F a Ciències ens mostra que, si construïm la lluita des de baix i sumant al màxim de companys i companyes, la radicalitat emergeix per si sola. Només calia veure com gent que havia vingut a l’assemblea per primer cop per demanar el cap d’aquells que feien pintades, ara movien containers i tiraven ous de pintura a cara destapada.

Torna a dalt


La vaga del 28F a Ciències Polítiques UAB

Per Dania Medina. A la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia hem estat durant 3 setmanes preparant la Vaga, fent passa-classes informatius, unes jornades de formació, un cercavila unitari i una dormida conjunta a la facultat de Lletres.

En el moment en que vam començar a treballar la vaga, teníem clar dues coses, un que calia augmentar el nivell de radicalitat en la lluita per la defensa del nostre present i futur, i l’altre és que havíem de idear formes per que les estudiants que no participen habitualment a l’assemblea ho fessin aquest cop, construint la vaga totes plegades.

Vam acordar fer unes jornades de formació pre-vaga, que ens permetés d’una banda formar-nos, obtenint raons per anar a la vaga i per altre demostrar que sí es poden fer classes alternatives, respectant el temari del curs, és a dir, donar una mostra del canvi necessari en el sistema educatiu, classes en les quals el docent no sigui l’amo de la raó i les estudiants es concebi com a subjectes d’acció, despertant un esperit crític.

Aquestes jornades es van distribuir en 3 dies, 21, 25 i 26 de febrer, hem fet xerrades amb persones como Pau Llonc activista en la PAH, parlant-nos sobre moviment socials, amb regidores de candidatures alternatives com les CUP, Gent de Gramanet i AE Barberà del Vallès, parlant sobre noves formes de fer política i municipalisme; xerrades sobre Feixisme al sud d’europa, sobre com afecta la crisi a la dona i com es canvien les polítiques de gènere en aquesta situació, sobre la reforma laboral i les estratègies de les lleis per abaratir cada cop mes tant la contractació com l’acomiadament per l’empresari, encarint l’accés per a les treballadores, han estat 3 dies per participació activa i ensenyament mutu.

A nivell de facultat el dimarts 26 es va fer un cercavila unitari per totes les facultats del campus, senyalant els i les culpables, així com agitant e ànims per fer d’aquesta una vaga mes radical i mes massiva.

A la dormida del dimecres van acudir mes de 250 persones i va ser una jornada de formació, il•lusió i treball, juntes, colze a colze, plegades i endavant!

Torna a dalt


La UPF també és mou!

Per Albert Portillo. A la Universitat Pompeu Fabra la setmana de lluita prèvia a la vaga va començar de manera molt animada dilluns 25. Unes 30 estudiants de les diferents assemblees de la UPF es va fer un cercavila fent teatre combatiu, durant el mati del dilluns. El cercavila consistia en que uns quants estudiants disfressats de prostitutes i prostituts deixaven les seves targetes de contacte (amb preus a 250 € equivalents a 10 crèdits universitaris) a altres estudiants per denunciar l’augment de taxes. Pot semblar broma, però aquesta escenificació estava inspirada en casos reals de prostitució per parts d’estudiants angleses per pagar-se la matricula.

El mateix dia va començar l’ocupació del campus de ciutadella i poblenou. Dimarts 26 es van fer diferents activitats a cada campus, com taller de pancartes, piquets informatius de la vaga del 28, etc… I dimecres 27 les companyes de poblenou es van sumar l’ocupació de ciutadella, així com activistes dels barris propers a la universitat, en total hi havia unes 70 estudiants ocupant. I es va dedicar tota la nit a fer pancartes i arreplegar material per fer barricades.

El dia de la vaga però hi va haver diversos incidents amb la seguretat privada de la universitat ja que aquesta va fer tot el possible per dificultar l’activitat dels i les vaguistes. Tot i això es va tancar completament un dels edificis del campus mitjançant els piquets i no va caldre cercavila. Finalment a les 11.30 estudiants de secundaria de l’institut Icària es van sumar a la concentració per anar a la manifestació.

Torna a dalt

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s