Alemanya elimina les taxes universitàries en temps de crisi

Per Paula Rauch. Després de dues setmanes d’haver-se pronunciat més d’un milió de persones a Alemanya en contra de les taxes de matriculació, s’han suprimit aquestes en els dos últims Länder alemanys on encara es pagaven. Tot un èxit contra el neoliberalisme, un èxit de les protestes portades a terme durant anys per centenars de milers d’estudiants.

L’aplicació de la reforma de Bolonya, amb la seva reestructuració neoliberal de les universitats, les retallades i la introducció de taxes de matriculació cada vegada més grans han provocat, principalment des del 2008 fins el 2011, un gran moviment de protesta, en relació als que tenim a Alemanya. Durant els dies d’acció, hi havia més d’un centenar de ciutats amb vagues d’un dia i manifestacions amb un màxim de 276.000 participants. El novembre del 2009, al voltant d’un centenar d’aules universitàries van ser ocupades durant setmanes. En termes numèrics, el Bildungstreik (la “vaga de l’educació”) va ser el moviment de protesta més important des de feia molts anys.

A través de les protestes vam aconseguir fer girar l’opinió pública en relació a la reforma de Bolonya: fins i tot en els àmbits de la política i l’economia s’han vist obligats a reaccionar davant les crítiques contra el sistema educatiu classista de Bachelor i Master (llicenciatura i mestratge), la creixent discriminació social que suposa i la pressió derivada en augment. A més, gràcies a la lluita per un augment del suport financer a estudiants amb protestes arreu del país, el govern no s’ha atrevit a retallar més en Educació. Tot plegat, un gran èxit en temps de crisi.

A més de la reforma de Bolonya i una crítica més general a la reestructuració neoliberal del sistema educatiu, les taxes de matriculació han estat el tema principal de les protestes. El sistema educatiu a Alemanya està organitzat d’una manera molt descentralitzada: cada un dels 16 Länder té els seus propis ministeris, diners i regles. Entre la primera victòria estudiantil –la no introducció de taxes de matrícula a Hessen el 2008– i la seva abolició en els últims dos estats restants de la Baixa Saxònia i Baviera el 2013 han passat cinc anys. Tots aquests casos tenen en comú un ampli suport a les protestes i l’èxit de milers d’estudiants.

Però no hi ha temps per descansar. Després que la ministra d’Educació hagués d’abandonar el seu càrrec el febrer per haver falsificat el seu treball de doctorat, la seva successora, la conservadora Johanna Wanka, ha anunciat que vol reintroduir taxes per matriculació d’aquí al 2017.  Gràcies a l’augment de consciència i confiança entre les i els estudiants, però, el moviment sabrà com aturar-ho.

Paula és activista de l’organització estudiantil Die Linke.SDS i ha participat en l’organització de les protestes estudiantils durant els darrers anys.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s