La lluita contra els acomidaments i les retallades a la UPC

Els temps no són fàcils per a cap institució pública i la UPC no és una excepció. Des de fa quatre anys la UPC es va situar a l’avantguarda de les universitats catalanes amb major dèficit acumulat, arribant als 110,8M€ en tancar 2012. Cal destacar que gran part d’aquest dèficit és degut a la contínua reducció dels fons aportats per la Generalitat, incomplint els acords de finançament.

El passat 12 de març, l’actual Rector de la UPC va signar amb la Generalitat i d’esquenes a tota la comunitat universitària un acord que comporta, entre d’altres, el compromís d’amortització de personal “prescindible”, a més a més de la previsió de la minoració (de nou) de l’aportació econòmica de la Generalitat. Aquest acord es va començar a implementar el 15 de març, on un Consell de Govern en funcions va aprovar els pressupostos de 2013, que impliquen l’acomiadament d’aproximadament 30 PAS interins i l’equivalent a uns 130 PDI a temps complet (associats).

Aquesta aprovació dels pressupostos sota coacció -ja que es va amenaçar amb la possibilitat de la intevenció directa per part de la Generalitat si no s’aprovaven- i sense temps d’estudiar-los adientment va generar un allau de crítiques i va desembocar en la convocatòria d’una assemblea general de tota la UPC el 22 de març, on es va aprovar treballar cap a una vaga indefinida, exigint la derogació dels nous pressupostos i la dimissió de l’actual Rector. Durant aquesta setmana s’estan fent assemblees a tots els centres de la UPC per a debatre diferents propostes de mobilització, i que culminarà en una altra assemblea general el divendres 12.

Un cas especial és el de l’escola d’Arquitectura, on l’ajust de la despesa econòmica pot arribar a afectar també l’estructura organitzativa dels estudis. S’especula la possibilitat d’un nou pla que, a grans trets, pretén unificar les escoles d’Arquitectura de la UPC, traslladant l’ensenyament de grau a l’escola del Vallès i el gruix d’ensenyaments de postgrau a la de Barcelona. Aquesta reorganització pot donar lloc a la reducció del nombre de places ofertes fins ara (degut a la impossibilitat de l’ETSAV d’assumir el nombre d’estudiants total) i la conseqüent reducció de personal docent i administratiu. El conjunt dels professors associats, figura indispensable a l’escola d’Arquitectura, juntament amb el recolzament dels estudiants, han decidit suspendre l’activitat docent d’aquesta setmana (del 8 al 12 d’abril), amb la fi de dedicar-la a la reflexió i debat de la situació i de les possibles accions reivindicatives.

Per Carme Codina Peñarroja, estudiant de l’ETSAB-UPC, i Israel Saeta Pérez, estudiant de la FIB-UPC.

Per a més informació i notícies actualitzades, consulta el bloc: acampadaupc.wordpress.com

One response to “La lluita contra els acomidaments i les retallades a la UPC

  1. Retroenllaç: “El rectorat de la UPC és el nostre centre d’operacions” | Estudiants En lluita

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s