Victòria contra el consell de govern de la UB i ocupació del rectorat de la UAB a la jornada de lluita de la PUDUP

consell_govern_ub

Per Albert Portillo. Ahir, dimecres 17, dins el marc de la jornada de lluita convocada per la PUDUP (Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública) i gràcies a la mobilització massiva de l’estudiantat i el professorat s’ha aconseguit aturar el Consell de Govern de la UB que havia d’aprovar les retallades del curs vinents.

Seguint l’estela de les retallades a la UPC, on s’ha aprovat l’acomiadament de 360 professores, a la UB s’havien d’aprovar ahir dimecres uns pressupostos molt més “austers”. Les retallades de la UB comportarien l’acomiadament, o no contractament (eufemísticament), de 800 professors i professores així com un projecte de reestructuració de les facultats amb el qual es passaria de les actuals 17 facultats a un nombre molt inferior d’entre 8 i 12. Així mateix, també es presentava un projecte de fusió de departaments i una reducció de places d’estudiants, que en algunes facultats arribaria a ser d’un 20% de l’estudiantat.

Davant d’aquest atac les assemblees de les diferents facultats de la UB, en coordinació amb els sectors del PAS i PDI i amb el conjunt de la PUDUP, van engegar dilluns 15 una ocupació concentrada a la facultat d’UB-Raval. Ahir dimecres, la jornada de lluita començava a les 7 del matí amb més de 100 persones sortint de la UB-Raval per bloquejar l’edifici del rectorat.

La concentració ha arribat a aplegar més de 400 persones i el bloqueig ha estat un èxit en tota regla. Cap a les 9h, hora en que el Consell s’havia de reunir, el rectorat anunciava la suspensió d’aquest. Ara bé, sabem que el rectorat no es rendirà tan fàcilment, i que tornaran a reunir el Consell de Govern per provar de fer efectives les retallades, però les estudiants hem agafat confiança i sabem que els podem parar amb protestes massives i radicals. Farem no un sinó dos, tres, mil bloquejos per tal d’aturar els atacs contra la universitat pública.

Però la UB no ha sigut la única universitat amb mobilitzacions. Des de la Coordinadora d’Assemblees de Facultat (CAF) de la UAB ahir s’havia convocat una vaga estudiantil que, a més d’aturar amb èxit el normal funcionament de la universitat, va donar lloc a l’ocupació del rectorat de forma indefinida fins obtenir el compromís dels equips de govern d’executar les reivindicacions prèviament aprovades al Claustre per la Comunitat Educativa: insubmissió a l’increment de taxes del 66%, no permetre cap acomiadament ni situació precària de les treballadores, transparència i responsabilitat en la pressa de decisions transcendents, publicació de comptes de les fundacions/empreses privades vinculades a la UAB, etc. De moment les i els estudiants continuen ocupant el rectorat i en diàleg amb els equips de govern, i demanen la solidaritat  de la resta d’estudiants, PAS i PDI de les universitats de Barcelona.

Finalment, i com és habitual a les jornades de lluita estudiantils, aquesta no va concloure sense patir la repressió d’Estat. El rector de la UPF, J. Moreso, va cridar i permetre l’entrada a la seva universitat dels anti-avalots dels mossos d’esquadra que, en motiu d’un “escrache” cap a un acte convocat pel rector i que reunia als ministres exteriors espanyol i francès, van carregar i desallotjar violentament les estudiants concentrades a l’interior de la UPF.

La jornada de lluita del dimecres 17 ha conclòs, però la lluita contra els acomiadaments i les retallades acaba de començar a la UB, UAB, UPC i a la resta de universitats públiques catalanes. No ens aturaran!

Albert Portillo és estudiant de la UPF i membre d’Estudiants En Lluita

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s