“El rectorat de la UPC és el nostre centre d’operacions”

Entrevista a Christian Maurel, PAS interí de la Facultat de Nàutica de Barcelona a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Des de fa 9 dies els i les treballadores interines ocupen el rectorat de la UPC en contra de la darrera onada de retallades i acomiadaments, i per la dimissió del rector Girò. Per Albert García.

Albert: Les noves retallades i la onada d’acomiadaments afecten a una gran part del PAS i PDI de la UPC, i també i en conseqüència al propi funcionament de la universitat (veure article sobre les retallades a la UPC). Ens pots explicar com t’afecten?

Christian: En el meu cas, les retallades suposen que la unitat on treballo, Gestió Acadèmica de la FNB passarà de 4 membres a 2. Una persona, el cap del Negociat, es jubila de forma imminent, i jo sóc acomiadat. Fins ara l’atenció als alumnes la hem fet entre 3 persones, i després tenim la tècnica en gestió acadèmica que fa tasques pròpies que tenen a veure amb els plans d’estudi, les pràctiques acadèmiques, i d’altres processos que impliquen una relació directa amb els òrgans de govern de la facultat. Amb les retallades, però, de 3 persones atenent els alumnes en passem a una sola. Això implica un detriment molt dràstic de la qualitat del servei, així com un enduriment de les condicions de treball de la meva companya funcionària de carrera

A. Des de quan i per què veu decidir ocupar el rectorat de la UPC? Com us esteu organitzant?

C. Ara mateix portem  9 dies d’ocupació. Tot va començar el dimecres 10 d’abril, després de l’Assemblea d’interins que vàrem fer a primera hora del matí. En pic va acabar ens vam dirigir a l’edifici del Rectorat. Des del principi, els i les interines que ens reunim a l’ocupació i que portem a terme les mobilitzacions hem discutit i decidit qualsevol acció entre tots i totes.

L’ocupació té per nosaltres una finalitat de centralització de les protestes. És el nostre centre d’operacions, com si diguéssim. I és en si un acte de protesta pacífic, per tal que la comunitat UPC, en primer terme, se n’adoni de la situació molt greu que està patint la universitat.  Personalment en un inici no ho tenia tant clar lo de ‘pacífic’. Pensava que s’havia de molestar, d’impedir l’activitat. Però amb les diferents accions que s’han portat a terme des del dia que va començar tot crec que ha estat una decisió molt encertada, perquè s’ha aconseguit fer més gran la pilota i em fa l’efecte que cada dia hi ha més conscienciació de tota la problemàtica.

A. Heu rebut suport d’altres sectors de la universitat?

C. És complicat mobilitzar la gent en una universitat amb tanta diàspora. És una universitat molt fragmentada, amb aproximadament 10 campus dispersos en 8 ciutats. A part de la impossibilitat geogràfica, la gent és bastant immobilista. Tot i així, hauria d’haver més conscienciació entre Campus Nord i Campus Sud. Dit això, ha sigut notable des del principi les mostres de suport des de part de l’estudiantat.

A. Abans d’ahir es va reunir el Claustre de la UPC. Ens pots resumir com va anar? Quina és la teva valoració?

C. Jo estic molt content de com va anar. El resum seria un Rector que no canvia el seu discurs de victimisme i de “m’he deixat la pell” tot i va quedar molt clar que pràcticament tota la comunitat UPC està en contra de les seves dràstiques mesures, inclosos membres del seu propi equip. El veritable problema és que un claustre no té potestat per decidir. Ara bé, amb l’acció inicial de l’Assemblea d’Interins que vàrem entrar xiulant i amb les pancartes, la lectura feta pels meus dos companys, Clara Cullell i Fran Montenegro, que a més van fer la presentació de l’entrega de les firmes i dels acords de 13 escoles contra l’aprovació dels pressupostos, dels acomiadaments i de l’acord Generalitat-UPC, vam deixar ben clar a tothom que la UPC és una olla a pressió que està a punt a punt d’explotar, i que ho farà en els morros del rector. I finalment, les mocions presentades pels nous claustrals electes contra els acomiadaments, l’aprovació dels pressupostos, i l’acord Generalitat-UPC, van significar el primer tast. Va ser un dur revers pel Rector que fins i tot va veure com els únics que li feien costat eren la Secretària General, la Gerent, algun vicerector i algun director de centre o departament despistat.

A. Per acabar, i en base a tot el m’has comentat, quines són les perspectives des del rectorat ocupat? Com creus que s’ha de continuar la lluita?

C. De moment, i després de la celebració del Claustre ahir, ens toca esperar que arribi el Consell de Govern on s’ha d’aprovar l’amortització de les nostres places perquè ens puguin acomiadar. Els i les estudiants volen anar un pas més enllà a partir del 23 d’abril, fent ocupació total de l’edifici del rectorat i impedint l’activitat normal del centre. Probablement aquesta acció, al meu parer, s’hagi d’avançar, si més no, jo en sóc partidari, però necessitem més recolzament en el fet que som poca gent per portar-la a terme. Pel que fa al Consell de Govern, tinc els meus dubtes de si el que cal és rebentar-ho o no, tot i que si s’ho emporten cap a la Fundació (que és més que probable), no hi ha marge de maniobra. Simplement plantar-nos davant la porta perquè no puguin entrar i que ens facin fora. En qualsevol cas, tot el que es decideixi es decidirà entre tots i totes.

Finalment, en base a les decisions de les diverses assemblees per centre que s’han fet les setmanes passades i de l’assemblea general de la UPC, formada per estudiants, PAS i PDI, s’ha convocat vaga, de moment, dels dies 25 a 30 d’abril.

Això és pel que fa a mobilitzacions a la UPC, però no podem oblidar que també estan començant a aplicar-se retallades i acomiadaments a altres universitats, com la UB, i que, si volem guanyar, aquesta ha de ser una lluita massiva i conjunta de tot el món universitari i de la comunitat educativa.

Albert García és membre d’Estudiants En lluita a la UAB

One response to ““El rectorat de la UPC és el nostre centre d’operacions”

  1. Reblogged this on UPC en Lluita.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s