Qui som

Estudiants En Lluita som el grup estudiantil d’En Lluita. Participem en el moviment estudiantil contra les retallades i per una universitat realment pública al mateix temps que busquem vincular les lluites dins la universitat amb les que succeeixen al conjunt de la societat. Volem aprendre de les lluites passades i de les idees revolucionaries per poder ajudar a construir les resistències actuals. 

Dins el moviment

Formem part del moviment estudiantil i l’impulsem en tot el possible. El moviment en el seu conjunt, arrelat en les assemblees de facultat i de treballadores, és l’únic que té la capacitat per aturar els atacs, però les organitzacions que hi participem podem ajudar-lo a fer més fort.

Confluència amb la resta de lluites. La governança, la pujada de taxes i la resta de retallades amb l’excusa de l’austeritat suposen la culminació de la transformació neoliberal ja iniciada amb el Pla Bolonya i l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), i que tenen com objectiu una universitat dissenyada per satisfer les necessitats del mercat. Aquests atacs de mercantilització s’estan donant a tota l’educació pel què és necessari ajuntar esforços amb els estudiants i professorat de secundària i primària. Al mateix temps fa falta unir les resistències amb els serveis públics també amenaçats amb la privatització.

Necessitem un moviment que combini la unitat i radicalitat. La unitat i l’amplitud del moviment és essencial ja que dóna la possibilitat de mobilitzar al conjunt de l’ estudiantat i d’eixamplar el moviment cap al professorat i treballadors. Les divisions dins el moviment només ens afebleixen en la nostra lluita i acaben beneficiant l’enemic principal. Al mateix temps, és necessari pujar la radicalitat per ser una pressió real envers els poders polítics i impedir que òrgans restringits de la universitat, a esquenes de la comunitat educativa, aprovin i implantin les mesures privatitzadores.

Per fer una lluita efectiva és necessària una connexió estatal. La reforma laboral i les retallades del govern central, així com l’Estrategia Universitat 2015, esdevenen els atacs més greus a la classe treballadora i a la universitat pública. Hi ha un enemic comú que és la LOU i el Reial Decret de Graus pel que la lluita contra els atacs a la universitat pública no es pot quedar només en l’àmbit català, si bé aquest s’ha d’articular i enfortir.

Per què Estudiants En Lluita?

Creiem que les assemblees són i han de ser el cor del moviment estudiantil, per això hi participem i contribuïm a impulsar-les. Al mateix temps, creiem que és necessària l’existència d’un grup d’estudiants revolucionàries, que agrupi els i les activistes que vegin necessari no només lluitar contra les retallades i la privatització de l’educació, sinó també fer front a l’ofensiva neoliberal al conjunt de la societat i que apostin per la superació revolucionària del capitalisme. Participar en el moviment estudiantil i en lluites concretes és fonamental, però també ho és fer-ho coordinats i en constant debat entre els que compartim una perspectiva que aspiri a canviar el sistema des de la base.

Realitzem xerrades i tallers de formació regularment per discutir sobre l’actualitat política i idees. Hem d’aprendre de la història i comprendre el sistema si volem acabar amb ell. Editem el butlletí “Estudiants En Lluita” amb anàlisi sobre els atacs i resistències a la universitat i secundària, i amb informes de què està passant a universitats de la resta de l’Estat i del món.

Què defensem?

Resistència.  La crisi econòmica està deixant conseqüències desastroses. A més de l’augment desbocat de l’atur, la precarietat laboral i els creixents desnonaments, els governs (des del PSOE fins a CiU i PP) estan retallant les pensions i els drets laborals encara més, al mateix temps que privatitzen els serveis públics. Com Estudiants En lluita ens oposem a tots els atacs neoliberals que s’estan produint, des de la l’educació fins al transport, la sanitat, l’habitatge o la precarietat laboral.

Contra el capitalisme. Tots aquest problemes tenen un origen comú: la dinàmica del sistema econòmic imperant. El capitalisme es basa en la recerca de beneficis econòmics a curt termini en constant creixement. A causa de la seva lògica de competència i explotació, té la necessitat d’estendre a costa de les condicions de vida a la classe treballadora i l’explotació del medi ambient. Així, les necessitats humanes o bé són mercantilitzades o passen a un segon pla. El medi natural es converteix en font de mercaderies i abocador de residus. La competició entre capitalistes pel control dels recursos i els mercats els porta a llançar guerres constantment. . Són producte de la dinàmica del sistema global en el que vivim. El capitalisme, amb la seva lògica de competència i explotació, té la necessitat d’estendre’s a costa de la vida diària a la classe treballadora. Des d’Estudiants En Lluita pensem que s’ha de desafiar el capitalisme en totes les seves manifestacions, des del neoliberalisme, la guerra, el racisme, el sexisme, l’homofòbia, l’opressió nacional o la destrucció del medi ambient.

Per una nova esquerra. La necessitat d’una nova esquerra combativa és cada vegada més urgent. Així doncs, hem d’estendre la unitat en l’acció, teixir ponts entre els moviments socials i l’esquerra organitzada i reforçar les lluites de base.

Estudiants i treballadors: Com estudiants tenim un paper a jugar en les diferents lluites i podem ser una punta de llança en la transformació de la societat. Els i les estudiants ja varem estar al capdavant de les lluites del maig del 68. Però al mateix temps, tindrem més capacitat per desafiar el sistema si confluïm amb la resta de lluites de la societat i amb la força material que tenen les mobilitzacions de la classe treballadora.

Per la revolució. Lluitem per les reformes, però no són suficients. Creiem que la única via per aconseguir una societat igualitària i democràtica és a través de l’emancipació de la classe treballadora en una revolució des de la base que acabi amb el sistema actual.

Organitza’t amb Estudiants En Lluita!